Σελίδες

Πάσπαλος: το ανθεκτικό γκαζόν

Καλλιέργεια πάσπαλου: το γκαζόν που αντέχει

Ο πάσπαλος είναι ζιζάνιο που φύεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, σε βάλτους με αλμυρό νερό και σε υφάλμυρα έλη
Έχει μεγάλο ριζικό σύστημα που εξαπλώνεται ταχέως και δημιουργεί πυκνές συστάδες. Συνήθως το συναντάμε σαν πρόβλημα στους χλοοτάπητες, καθώς σχηματίζει “νησίδες” που είναι δύσκολο να ξεφορτωθούμε, αφού με τον καιρό εξαπλώνεται με ριζώματα και καταβολάδες, σχηματίζοντας ένα παχύ χλοοτάπητα.
Παρατηρήθηκε η ανθεκτικότητα του φυτού σε διαφορετικές ακραίες συνθήκες και αποφασίστηκε να δοκιμαστεί σαν χλοοτάπητας

Πάσπαλος: το ανθεκτικό γκαζόνν

Έχει χρησιμοποιηθεί σε γήπεδα γκολφ και σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες ήταν δύσκολες, όπως βαριά και υγρά εδάφη με μικρά επίπεδα φωτός. Διαπιστώθηκε ότι έχει μεγάλη αντοχή και ότι μπορεί να επιβιώσει βυθισμένο στο νερό για αρκετές ημέρες, αλλά το κύριο πλεονέκτημα αυτού του χόρτου είναι ότι ανέχεται το αλάτι. Σε τέτοιο σημείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά αλατότητας στο έδαφος και περιορισμοί στη χρήση του νερού, οπότε μπορούν να ποτίζουν το γρασίδι με θαλασσινό νερό. Δεν θα είναι τόσο καλής ποιότητας όσο αν ποτίζουμε με πόσιμο, αλλά θα επιβιώνει.

Αυτή η δυνατότητα, το κάνει να είναι το καλύτερο χόρτο για χλοοτάπητα σε αυλές πού τις “ψεκάζει” η θάλασσα ή σε εδάφη που καλύπτονται πρόσκαιρα από θαλασσινό νερό.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αλμυρό νερό σαν ζιζανιοκτόνο, αφού όλα τα άλλα αγριόχορτα δεν το αντέχουν.

Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και η ανάγκη του για λίπανση είναι πολύ λιγότερη από κάθε άλλο χόρτο για γκαζόν. Το βαθύ ριζικό σύστημα του δίνει σημαντική αντοχή στην ξηρασία. Επίσης είναι ιδανικό για περιοχές που υπόκεινται σε πλημμύρες, αφού μπορεί να μείνει κάτω από το νερό μέχρι μία εβδομάδα.

Ενώ οι κορυφές παγώνουν σε θερμοκρασίες κάτω από -3 με -4 ° C, τα φυτά επιβιώνουν μέχρι τους -15 ° και θα αναγεννηθούν γρήγορα μόλις ζεστάνει ο καιρός και αυξηθεί η υγρασία. Τον χειμώνα ελαφρώς κιτρινίζει. Είναι λεπτόφυλλο, ανοιχτοπράσινο με πλάγια ανάπτυξη που γίνεται με στόλωνες και ριζώματα.
Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάστασή του, που γίνεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, λόγω της επιθετικότητας και της γρήγορης ανάπτυξης του και χρειαζόμαστε 25 γραμμάρια σπόρου για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Αντέχει στην ξηρασία περισσότερο από τα άλλα και πετυχαίνουμε μεγάλη οικονομία νερού, αφού απαιτεί λιγότερο νερό κάθε φορά και δεν έχει πρόβλημα αν ποτίζεται και με υφάλμυρο.

Υπάρχουν αρκετά φυτά που ανήκουν στην οικογένεια του πάσπαλου και είναι για διάφορες χρήσεις, όμως πιο γνωστό είναι το Aloha Seashore που είναι μια εξαιρετική λύση για προβληματικές καταστάσεις και μόνο σε τέτοιες ενδείκνυται η χρησιμοποίηση του, αφού είναι σημαντικά ακριβότερος ο σπόρος του, από κάθε άλλο χόρτο...

Διαβάστε ακόμη:Αγριάδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ