Πως γίνεται η η λίπανση των χωραφιών με πρόβατα
Μία από τις παλιές τακτικές λίπανσης του χωραφιού ήταν η μεταφορά των ζώων, κυρίως προβάτων, στο συγκεκριμένο χωράφι με απώτερο σκοπό την εμπλούτιση του εδάφους του.
Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομαζόταν στάλιασμα ή γρέκιασμα. Στο άρθρο μας θα αναλύσουμε με συντομία την τακτική και κυρίως τον χρόνο που χρειάζεται για την όλη διαδικασία.
Ελληνική Γεωργία
Πολλοί κτηνοτρόφοι γρεκιάζουν, στανιάζουν, σταλιάζουν τα πρόβατά τους στα χωράφια τους για να λιπαίνονται με τα ουρά τους.
Περιορίζουν τις νύχτες συνήθως τα πρόβατα με πρόχειρα μανδριά (φράχτες) στο μέρος του χωραφιού που θέλουν να λιπάνουν.
Το γρέκι-μανδρί το μετακινούν διαδοχικά σε όλο το χωράφι πού έχει ανάγκη από λίπασμα.
Πως γίνεται ο υπολογισμός των ζώων που χρειάζονται
Υπολογίζουν πως ένα πρόβατο λιπαίνει σε 6 ώρες 1 τ. μ. εμπλουτίζοντας το έδαφος με 4,5 μονάδες άζωτο, 1,5—2 μονάδες φωσφορικό και 5,5 μονάδες κάλιο στο στρέμμα, που αντιστοιχούν σε 1000 οκ. (1.280 κιλά)κοπριά.
Χρόνος που χρειάζεται για να μείνουν τα πρόβατα
Σε δυο νύχτες 100 πρόβατα λιπαίνουν 150 τ.μ. Και 150—200 πρόβατα αρκούν για 30 στρέμματα να σταλιάσουν 20 νύχτες.
Μετά το στάνιασμα πρέπει να οργώνεται το χωράφι. Το όργωμα μπορεί να γίνει και πριν από το στάνιασμα, για να απορροφούνε τα ουρά.
Προτιμούν το στάνιασμα για τα καπνοτόπια, γιατί κάνουν καλό καπνό.
Διαβάστε ακόμη:Ορμόνες και ανάπτυξη φυτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.