Τα σπουργίτια στην καταπολέμηση των εντόμων
Τα σπουργίτια έχουν υποστεί τα τελευταία 30 χρόνια στην Ευρώπη μείωση κατά 147 εκατομμύρια ή 62%... το πρόβλημα έχει μεταφερθεί πλέον στα πιο συνηθισμένα είδη πουλιών.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να σταματήσει αυτή η μαζική εξαφάνιση των πιο οικείων πουλιών της ευρωπαϊκής ηπείρου, τα οποία είναι και τα πιο ωφέλιμα για τους ανθρώπους.
Οι πληθυσμοί των πουλιών της Ευρώπης έχουν εμφανίσει πολύ μεγάλη μείωση κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και οι απώλειες αφορούν κυρίως τα πιο κοινά είδη, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η εξαφάνιση αυτών των κοινών πουλιών θα αποβεί αρκετά επιζήμια για την ανθρώπινη κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πουλιά βοηθάνε στον έλεγχο των εντόμων που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες, συμβάλλουν στη διασπορά των σπόρων των φυτών στο περιβάλλον, καθαρίζουν τη φύση από πτώματα ζώων κ.α.
Επιπλέον, για πολλούς ανθρώπους τα πουλιά είναι ο κύριος τρόπος που έρχονται σε επαφή με τη φύση και αλληλεπιδρούν μαζί της, χωρίς να μπορεί κανείς να υποτιμήσει μικρές αλλά πολύτιμες χαρές, όπως το να ακούει κανείς το τραγούδι ενός πουλιού και να χαίρεται που τα βλέπει να πετάνε.
Η κύρια αιτία για τη δραματική μείωση των πουλιών, κατά τους επιστήμονες, είναι η γεωργία, εξαιτίας της οποίας χάνονται όλο και περισσότερα εδάφη, όπου τα πουλιά θα μπορούσαν να βρουν τροφή και καταφύγιο.
Όμως, σταδιακά εξαφανίζονται και πουλιά που δεν ζουν κοντά σε μέρη όπου αναπτύσσονται αγροτικές καλλιέργειες, λόγω γενικότερων περιβαλλοντικών πιέσεων, όπως η συνεχώς διευρυνόμενη αστικοποίηση.
Η τροφή των σπουργιτιών
Πολλοί θεωρούν τα σπουργίτια σαν καταστροφικά πουλιά στις καλλιέργειες. Είναι έτσι;
Με την δραστική μείωσή τους διαταράσσετε η ισορροπία της φύσης και τα επιβλαβή έντομα τα οποία καταπολεμούνταν από τα πουλιά πολλαπλασιάζονται υπερδεόντος και προξενούν μεγάλες ζημιές στους γεωργούς καθώς τρώνε τους σπόρους και τους καρπούς τους.
Υπολογίστηκε ότι ένας και μόνος σπουργίτης τρώει κάθε εβδομάδα 3.600 έντομα και αυγά αυτών και μόνο αν δεν βρει αυτά για τροφή (όταν εσείς έχετε ψεκάσει με χημικά μέσα για τα έντομα στο χωράφι σας) τότε τρέφεται με σπόρους.
Με πειράματα έχει αποδειχτεί επίσης ότι ένας σπουργίτι τρώει ανά έτος 1 ½ κιλό σιταριού ή άλλων σπόρων.
Υ.Σ. Για το πρωινό κελάηδισμα των πουλιών που προκαλεί νωρίτερο "ξύπνημα" στα φυτά και αύξηση της παραγωγής θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο... είπαμε η φύση αλληλεπιδρά!
Διαβάστε ακόμη:Η μουσική και η ανάπτυξη των φυτών
Πολύ καλό και κατατοπιστικό το κείμενο για τα παρεξηγημένα σπουργίτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή το σπουργίτι είναι και πουλί των πόλεων πρέπει οι πόλεις να γίνουν πιο φιλικές και τα πάρκα,ας πούμε, πιο φιλόξενα.
Χρειαζόμαστε γιαυτό μια άλλη φιλοσοφία για τους κήπους και τα πάρκα που θα είναι περισσότερο για τα πλάσματα της φύσης και λιγώτερο για τον άνθρωπο.Να μην θεωρούμε δηλαδή ότι μας ανήκει κάθε τι που υπάρχει γύρω μας.