Τα πειράματα και η επίδραση του φωτός και των χρωμάτων
Ο Εκτόρ Ντυρβίλ στο βιβλίο του Φυσική Μαγνητική λέει ότι οι μέλισσες που ανατρέφονται κάτω από βιολετί φως δίνουν κερήθρες πολύ περισσότερες, πιο ογκώδεις· κι η απόδοσή τους σε μέλι είναι πιο σημαντική από των μελισσών που ζουν κάτω από λευκό φως.
Αυτές οι περίεργες ιδιότητες του χρωματιστού φωτός ισχύουν και για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Από ένα πλήθος πειραμάτων μπορούμε, καθώς φαίνεται, να συμπεράνουμε ότι το κόκκινο φως είναι ένα διεγερτικό εξαιρετικά ισχυρό για τον άνθρωπο, ενώ αντίθετα, το μπλέ είναι εξαιρετικά ηρεμιστικό.
Στα εργαστήρια φωτογραφικών εξαρτημάτων “Λυμιέρ της Λυών”, οι εργάτες σταθερά κάτω από την ερεθιστική επίδραση του κόκκινου φωτός, γίνονταν τόσο μανιακοί που τελικά οι γυναίκες επιτίθονταν στους άντρες. Δεν μπορούσαν να ηρεμήσουν αυτό τον εκνευρισμό παρά μόνο αντικαθιστώντας τα κόκκινα τζαμωτά με βιολετιά (που η δράση τους είναι το ίδιο ηρεμιστική όπως αυτή των μπλέ).
Είχαν την ιδέα να εφαρμόσουν αυτές τις μερικές αρχές στη θεραπεία των ασθενειών. Δε θα πρέπει να αμφιβάλει κανένας ότι σε λίγο η ιατρική επιστήμη θα δει να προικίζεται με μια νέα μέθοδο θεραπείας των ασθενειών: τη φωτοθεραπεία, ή θεραπευτική με το φως, που το μέσο δράσης της είναι τα Φωτόλουτρα.
Ο Πόντζα, διευθυντής ασύλου ψυχασθενειών στην Αλεξάνδρεια της Ιταλίας, έκανε τα ακόλουθα πειράματα.
Έβαλε σ’ ένα δωμάτιο ντυμένο με κόκκινη ταπετσαρία και κόκκινα τζάμια στα παράθυρα, έναν άρρωστό του που εδώ και πολύ καιρό έδειχνε μελαγχολικός και σιωπηλός, και που αρνιόταν πολύ συχνά ακόμη και την τροφή του. Ύστερα από μερικές ώρες το μελαγχολικό αυτό άτομο απόκτησε μια χαρούμενη έκφραση, άρχισε να χαμογελά, έλεγε ότι πεινούσε και ζητούσε να του φέρουν φαγητό.
Ένας άλλος άρρωστος φανταζόταν ότι ο αέρας τον δηλητηρίαζε, κι έσφιγγε συνέχεια τις παλάμες του πάνω στο στόμα του. Αφού τον έβαλαν να κοιμηθεί μια νύχτα κάτω από κόκκινο φως, σηκώθηκε το πρωί, ντύθηκε βιαστικά, ζήτησε να φάει, και πήρε το πρόγευμά του με εξαιρετική ταχύτητα. Από τότε δεν έδειξε πια κρίσεις κατάπτωσης: ο άρρωστος είχε θεραπευτεί.
Κι άλλες ασθένειες ευεργετούνται σημαντικά από την επίδραση του κόκκινου φωτός.
Από πάντα σχεδόν, οι Κινέζοι κι οι Ιάπωνες πίστευαν ότι το κόκκινο φως θεραπεύει την ανεμοβλογιά. Ο Φίνσεν το επαλήθευσε αυτό βάζοντας κόκκινες κουρτίνες στα παράθυρα ατόμων που είχαν προσβληθεί απ’ αυτή την αρρώστια.
Τα αποτελέσματα που πέτυχε υπήρξαν εξαιρετικά: η ανεμοβλογιά δεν άφησε σημάδια στα πρόσωπα των αρρώστων, τα σπυριά ξεράθηκαν γρήγορα, δε σημειώθηκαν πυρετοί κι η ανάρρωση πραγματοποιήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η ηρεμιστική ιδιότητα του μπλέ χρώματος χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο αριθμό επίμονων νευραλγιών. Κατάφεραν να θεραπεύσουν πολλούς πόνους υποβάλλοντας τα άτομα, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κάτω απ’ την επίδραση μπλέ φωτισμού.
Η ίδια ηρεμιστική επίδραση του μπλέ φωτός παρατηρήθηκε και σε νευρικά άτομα ή τρελούς: μια έκθεση για μερικές ώρες στο γαλάζιο φως μπορεί να προκαλέσει μια πλήρη χαλάρωση σε άρρωστους που έπρεπε καθημερινά να τους φορούν το ζουρλομανδύα.
Ο Εκτόρ Ντυρβίλ έγραφε στα 1896: «Χρησιμοποίησα χρωματιστό φως για τη θεραπεία κάποιων οργανικών προσβολών, και παρ’ όλες τις ατέλειες της μεθόδου του, πέτυχα αποτελέσματα που δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το όφελος, το οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε από τα χρώματα, από θεραπευτικής πλευράς».
Ο Καμίλ Φλαμαριόν έκανε στα 1908, στον κήπο δοκιμών του Ζυβιόύ, πειράματα που αποδεικνύουν ότι ένας μεγάλος αριθμός φυτών, όπως οι μυοσωτίδες, τα κολέι, οι στροβίλανθοι, τα μαρούλια, οι γλαδιόλες, τα κοκκινογούλια, οι πανσέδες, τα γαρύφαλλα αποκτούν μέσα από το κόκκινο φως σημαντική ανάπτυξη, ενώ υφίστανται ένα σταμάτημα της ανάπτυξής τους σχεδόν απόλυτο κάτω από το μπλέ φως.
Ο Καμίλ Φλαμαριόν συμπέρανε ότι οι διάφορες ακτίνες του φάσματος δεν διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες:
- το λευκό φως, σύνθεση των χρωματιστών ακτινών, ασκεί μια μικτή δράση·
- το μπλε φως διαθέτει μια ηρεμιστική δράση και κατά συνέπεια καθυστερεί την ανάπτυξη·
- αντίθετα το κόκκινο φως διεγείρει και κατά συνέπεια δραστηριοποιεί την ανάπτυξη.
Πηγή: Η φύση θεραπε΄τει-Dr. Gaston Durville
Διαβάστε ακόμη:Η επίδραση της μουσικής στις καλλιέργειες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.