Φύτρα: μέθοδος καλλιέργειας με βάζο
Είναι η οικονομικότερη μέθοδος ανάπτυξης φύτρων και αυτή που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με ελάχιστο εξοπλισμό. Είναι κατάλληλα συνηθισμένα βάζα ή οποιοδήποτε δοχείο που είναι τόσο μεγάλο ώστε να χωρά το χέρι μας. Δεν έχει τόσο σημασία το σχήμα και το μέγεθος, αλλά θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα βάζο των 500 ml.
Τα γυάλινα βάζα είναι η καλύτερη επιλογή: καθαρίζονται εύκολα και είναι κατάλληλα για να αποφεύγεται η μούχλα από την καλλιέργεια.
Αντικαταστήστε το κλασικό καπάκι με ένα κομμάτι νάιλον σίτας για να κλείσετε την κορυφή του βάζου και ασφαλίστε το με ένα δυνατό λάστιχο. Η σίτα αυτή διευκολύνει το πότισμα και επιτρέπει την κυκλοφορία αέρα. Θυμηθείτε ότι ο καλός αερισμός είναι σημαντικός συνεχώς. Δύο βάζα των 500 ml είναι αρκετά για να ξεκινήσετε τον κήπο εσωτερικού χώρου και να παράγετε πολλά βλαστάρια για ένα άτομο.
Εάν σας βολεύει αυτή η μέθοδος, θυμηθείτε ότι το 1ο βήμα, κατά το οποίο μουλιάζουν οι σπόροι (προβλάστηση φύτρων), θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί στο ίδιο το βάζο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί και για το 2ο βήμα (κανονική βλάστηση). Όταν ο χρόνος μουλιάσματος ολοκληρωθεί, αφαιρέστε τη νάιλον σίτα από πάνω και στραγγίστε απαλά τους σπόρους από το νερό με τη βοήθεια ενός φίλτρου.
Ξεβγάλετε τους σπόρους και το βάζο κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάλτε πάλι τους σπόρους στο βάζο, ρίξτε ένα ποτήρι νερό και αφήστε τα για λίγα λεπτά. Κλείστε ξανά το επάνω μέρος του βάζου με τη σίτα και το λάστιχο και γείρετε το βάζο πάνω από τον νεροχύτη για να χυθεί όλο το νερό από το δοχείο. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνει καθόλου νερό στο κάτω μέρος του βάζου, γιατί αλλιώς, σίγουρα θα σαπίσουν οι σπόροι.
Επομένως, είναι σημαντικό να κρατάτε το βάζο στο νεροχύτη ή κοντά σ’ αυτόν, σε μικρή γωνία (45 °) για λίγο ή μέχρι το επόμενο ξέπλυμα. Το ξέπλυμα πρέπει να γίνεται δύο ή τρεις φορές την ημέρα για να διατηρούνται οι σπόροι υγροί. Εάν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή ή πιο υψηλή από το συνηθισμένο, αυτή η διαδικασία πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.
Η μέθοδος του βάζου είναι κατάλληλη για όλους τους σπόρους. Μικροί σπόροι όπως άλφα-άλφα και το κόκκινο τριφύλλι θα αναπτυχθούν καλά και γρήγορα μαζί καθώς η μέθοδος αυτή διατηρεί το σωστό επίπεδο υγρασίας και επιτρέπει μια σταθερή ανάπτυξη. Τα φασόλια χρειάζονται περισσότερο πότισμα και μπορούν να στεγνώσουν πιο εύκολα σε ένα βάζο. Θυμηθείτε να τα ξεπλένετε συχνότερα.
Υπάρχουν στην αγορά βάζα με ειδικό καπάκι – σήτα, και βάση που κρατάει το βάζο σε κλίση 45 μοιρών.
Φύτρα: μέθοδος καλλιέργειας με τσάντα από λινάρι
Πρόκειται για μια μικρή τσάντα από φυσικό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν (λινό και κάνναβη) με δύο εύχρηστους ιμάντες σχεδιασμένους από τον Steve Meyerowitz, γνωστό και ως “Sproutman”. Τα λινά είδη είναι γνωστά για τη σταθερότητα και την υψηλή απορροφητικότητα υγρασίας. Στην πραγματικότητα, είναι πιο ανθεκτικά στην υγρασία απ’ ότι στην ξηρασία και επομένως εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας.
Το υλικό αυτό διατηρείται για χρόνια και δεν θα συρρικνωθεί ποτέ ακόμη και μετά από πολλές πλύσεις. Αυτή η αυθεντική τσάντα επιτρέπει το ομαλό πλύσιμο και αερισμό των σπόρων που μπορούν να βλαστήσουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, ακόμα και όταν ταξιδεύουν.
Μουλιάστε χωριστά τους σπόρους και την τσάντα σε νερό. Το επόμενο πρωί οι σπόροι είναι έτοιμοι να στραγγιστούν, να ξεπλυθούν και τοποθετηθούν στην τσάντα. Κλείστε τον λινό σάκο και τοποθετήστε τον σε μια πλαστική σακούλα με τρύπες. Αυτή η δεύτερη πλαστική σακούλα διατηρεί θερμοκρασία θερμοκηπίου που είναι εξαιρετική για βλάστηση, βοηθά στη συλλογή νερού που μπορεί να στραγγίζεται από τον βρεγμένο λινό σάκο και επιτρέπει να μπαίνει αέρας μέσα από τις τρύπες.
Για να ξεπλύνετε απλά βγάλτε το σάκο από την πλαστική σακούλα και βυθίστε τον απευθείας σε ένα δοχείο γεμάτο νερό. Στη συνέχεια, βάλτε τον πάλι μέσα στην πλαστική σακούλα: η θερμοκρασία θερμοκηπίου, ο αέρας και ο φυσικές ίνες από λινό θα επιταχύνουν τη διαδικασία της βλάστησης. Τα φασόλια αναπτύσσονται εύκολα και υγιεινά στον σάκο. Εάν οι μικρές ρίζες τους πιαστούν στο ύφασμα, απλά γυρίστε τον σάκο ανάποδα ενώ βρίσκεστε κάτω από το νερό για να ελευθερώσετε τους σπόρους.
Αυτή η μέθοδος ανάπτυξης και καλλιέργειας φύτρων είναι η πιο γρήγορη, κατάλληλη για όσους θέλουν να έχουν βλαστάρια οπουδήποτε.
Συνοψίζοντας:
- αγοράστε μόνο οργανικούς σπόρους. Επιλέξτε τους.
- Μουλιάστε τους για 10-12 ώρες (είναι καλύτερα όλο το βράδυ).
- Ξεπλύνετε τους και τοποθετήστε τους σύμφωνα με τη μέθοδο βλάστησης της επιλογής σας.
- Ξεπλύνετε τους σπόρους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να τους διατηρήσετε υγρούς.
Οι σπόροι χαλούν μόνο εάν είναι είτε παλιοί, ή κακής ποιότητας ή εάν ο αέρας και το νερό δεν έχουν παρασχεθεί στη σωστή ποσότητα. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι δεν στεγνώνουν ή δεν συγκεντρώνουν πάρα πολύ νερό στο κάτω μέρος του δοχείου.
Πηγή: http://www.vforvegan.gr
Διαβάστε ακόμη:Επιβίωση σε πείνα-Καλλιέργεια φύτρων
Καλησπερα,εχω ενημερωθει οτι τα φυτρα ειναι καταλληλα για φαγωμα(ολοκληρα) μεχρι το μηκος των 6-7 εκατοστων,μετα γινετε συγκεντρωση τοξικων ουσιων στις ριζες τους,οποτε μετα τρωγεται μονο το επανω μερος(microgreens).γνωριζετε κατι παραπανω σχετικα με αυτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα , το σιταροχορτο το κοβουμε μονο το πρασινο τμημα ,ασπρο και ριζα το πεταμε .τον ηλιοσπορο επισης, τρωμε μονο το στελεχος και μεχρι τα 2 φυλλα ,στα τρια ειναι βαρυ πλεον . τα αλλα σπορακια ειναι σαν βλασταρια 5 εκατοστα το πολυ ( Α/Α , μπροκολλο, τριφυλλι , μουσταρδα κλπ ) οποτε τα τρωμε ολοκληρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή