Το μηλόξυδο τα οφέλη και οι χρήσεις του
Οι θεραπευτικές χρήσεις του μηλόξυδου
Το μηλόξυδο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γνώριζαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο και ως ένα είδος διατροφής.
Εκτός από αυτά τα οφέλη για την υγεία που αναφέρονται σχετικά με το μηλόξυδο, αφαιρεί και τις οσμές. Αρκεί το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από μήλα, που είναι τα καλύτερα φρούτα από την άποψη της υγείας.
Περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και κάλιο, ένζυμα και πηκτίνη. Επιπλέον, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των οστών, της αρθρίτιδας και των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης και μερικές μορφές των αλλεργιών.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και περιέχει Aldzrin (βήτα καροτίνη), βιταμίνες Α, Β, Β3, στοιχείο γ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, φθόριο, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες ρυθμίζουν την πέψη και βοηθούν να απελευθερώσουμε τα απόβλητα.
Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μεγάλη διόρθωση των ατελειών του γαστρεντερικού. Είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση με ποσά ενζύμων και ευεργετικά βακτηρίδια, έτσι ώστε να ωφελεί το πεπτικό. Προστατεύει τον εντερικό σωλήνα, και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια, βελτιώνει την διαδικασία της πέψης.
Διαλύει το ουρικό οξύ, το οποίο έχει κατατεθεί στις αρθρώσεις λόγω υπερβολική πρόσληψη σε όξινα τρόφιμα, βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, διότι περιέχει ευεργετικά ένζυμα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δρα σε αλλεργίες, αρθρίτιδα, μόλυνση της ουροδόχου κύστης, εγκαύματα, δυσκοιλιότητα, βήχα, αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα, διάρροια, αέριο, και κεφαλαλγία, οδηγεί στην ηρεμία και γαλήνη. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξύδι μήλου που προέρχονται από οργανικά μήλα.
Συνταγές από μηλόξυδο
- Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το πριν από τα γεύματα για να βελτιώστε την πέψη.
- Αναμείξτε τρεις κουταλιές της σούπας μηλόξυδο τρία φλιτζάνια βραστό νερό και εισπνεύστε τον ατμό για πέντε λεπτά τουλάχιστον.
- Αναμείξτε τα τρία μέρη της μηλόξυδο με ένα μέρος του αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο, και το μείγμα που χρησιμοποιείται για μασάζ.
- Κρύα και ζεστά επιθέματα: μια πετσέτα βουτηγμένη σε τρία τέταρτα ένα φλιτζάνι ξίδι μηλίτη μήλων με ένα φλιτζάνι κρύο νερό ή ζεστό. Χρησιμοποιήστε σε πετσέτα και τοποθετήστε πάνω στο σημείο του πόνου.
- Για την ενίσχυση των οστών Πιείτε χυμό μήλου με το φαγητό για καλύτερη πέψη. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό με ένα κουτάλι ή δύο από μηλόξυδο προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα.
- Για τη θεραπεία των εγκαυμάτων: μείγμα δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα μικρό ποτήρι νερό και ανακατέψτε Θα ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσουν τις φουσκάλες που προκαλείται από τα εγκαύματα.
- Για να αφαιρέσετε την πιτυρίδα .Στο τριχωτό της κεφαλής άμεσα ξύδι μήλου με μασάζ .Στη συνέχεια, πλύνετε με σαμπουάν.
- Για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: βάλτε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε λίτρα νερό και το βράζουμε στη φωτιά. Εισπνεύστε τον ατμό για το χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15 έως 45 λεπτά.
- Τσιμπήματα εντόμων: χρήση με ψυχρά επιθέματα του ξιδιού μήλων πάνω στο τσίμπημα αρκετές φορές.
- Παχυσαρκία: Αναμίξετε μια κουταλιά μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε το πρωί όταν ξυπνάτε. Μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το ποσό του ξιδιού, όπως επιθυμείτε. Πάρτε ένα κουτάλι ή δύο από μηλόξυδο με κάθε γεύμα, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση του ποσού της τροφής.
Οι παρακάτω συμβουλές είναι 10 έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μηλόξιδο στην καθημερινότητά σας.
- Καθαρίζει τα μαλλιά
Τα σαμπουάν και τα προϊόντα styling μπορεί με την πάροδο του χρόνου να κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται θαμπά και χωρίς ζωντάνια. Το οξύ στο μηλόξυδο εισβάλλει σε βάθος και δίνει στα μαλλιά μια γυαλιστερή λάμψη. Μετά το λούσιμο, αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και περιχύστε μ’ αυτό το μαλλιά σας. Αφήστε το για δύο λεπτά και ξεπλύνετε. - Τονώνει το δέρμα
Το ξύδι είναι ένα φυσικό στυπτικό που συσφίγγει τους πόρους, ενώ εξαλείφει τους ρύπους από το δέρμα σας. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας, απλώστε μηλόξυδο σε ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι και καθαρίστε την περιοχή Τ (το μέτωπο και κατά μήκος της μύτης και του στόματος μέχρι το σαγόνι). Μπορείτε να δείτε πως θα καθαρίσει όλη τη βρωμιά που θα μείνει στο βαμβάκι. Εάν ανησυχείτε για τυχόν δυσάρεστο άρωμα, το ξύδι δεν αφήνει καμία μυρωδιά πίσω του μόλις στεγνώσει κι έτσι σε λίγα λεπτά δεν θα μπορείτε να εντοπίσετε καμία οσμή. - Αποσμητικό
Εάν έχετε αποφασίσει να εγκαταλείψετε όλα τα τοξικά αποσμητικά, που περιέχουν μόλυβδο, το μηλόξυδο είναι ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος για να μείνετε φρέσκιες όλο το καλοκαίρι. Μετά από ένα μπάνιο ή ντους απλώστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο στις μασχάλες σας. Οι φυσικές αντιβακτηριακές του ιδιότητες θα σκοτώσουν τα βακτήρια, που προκαλούν την οσμή του σώματος. - Στοματικό διάλυμα
Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο με μισό φλιτζάνι νερό και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα. Η κακή αναπνοή και η ουλίτιδα που συνδέονται με βακτήρια που αναπτύσσονται πάνω στη γλώσσα και ανάμεσα στα δόντια μπορούν να εξαλειφθούν αν κάνετε γαργάρες με μηλόξυδο για περίπου τρία λεπτά. - Μάσκα προσώπου
Κάντε μια μάσκα προσώπου χρησιμοποιώντας μερικά απλά συστατικά. Αναμείξτε μια πάστα από 50% μηλόξυδο και 50% άργιλο μπεντονίτη (θα τον βρείτε στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών) για μια φθηνή και αποτελεσματική θεραπεία ομορφιάς. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια, όπως τσαγιού, ευκαλύπτου, ή λεβάντας για να φωτίσετε την επιδερμίδα σας. Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας, καθίστε πίσω και χαλαρώστε για περίπου 15 λεπτά. - Ενυδάτωση ποδιών
Για ένα χαλαρωτικό μασάζ στα πόδια που θα διώξει οσμές και θα κάνει μαλακό το δέρμα σας, ρίξτε ένα φλιτζάνι μηλόξυδου σε ένα spa ποδιών ή σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό. Αφήστε τα πόδια σας να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά για να μειώσετε την κούραση και το πρήξιμο. Το ξύδι θα διαπεράσει το δέρμα σας και θα κάνει ευκολότερη την αφαίρεση των σκληρών και ροζιασμένων σημείων των ποδιών σας, αν χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια μια ελαφρόπετρα. - Θεραπεύει από τους κιρσούς Οι κιρσοί μπορεί να επηρεάσουν τον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τρόπο ζωής. Εκτός του ότι είναι αντιαισθητικοί, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία. Ενυδατώστε ένα κομμάτι βαμβάκι με μηλόξυδο και απλώστε το στην προβληματική περιοχή πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας ξύδι σε μια τακτική λοσιόν του σώματός σας και να την απλώσετε στο σώμα σας μετά το μπάνιο ή το ντους. Μην ξεχάσετε, όμως, να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
- Μαλακώνει το δέρμα στο μπάνιο
Προσθέστε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο στο νερό του μπάνιου για να αποκτήσετε μαλακό δέρμα. Το ξύδι θα αντλήσει τις τοξίνες από το σώμα μέσω του δέρματος, ενώ μπορείτε να ξαπλώσετε και να χαλαρώσετε με ένα ποτήρι κρασί. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης αποτελεσματική θεραπεία για όσους πάσχουν από candida ή από άλλες βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος. Αναμίξτε ίσα μέρη μηλόξυδου, μελιού και ελαιόλαδου και προσθέστε τα στο νερό του μπάνιου για μια πραγματική ενυδάτωση, όσο μουλιάζετε μέσα στη μπανιέρα. - Θεραπεύει τον έρπη
Οι πληγές πάνω στα χείλη και οι αντιαισθητικές φουσκάλες που εμφανίζονται την χειρότερη στιγμή, μπορούν να εξαφανιστούν χάρη στο μηλόξυδο. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ότι μια πληγή αρχίζει να τσούζει και είναι έτοιμη να εμφανιστεί η φουσκάλα, απλώστε πάνω στα χείλη σας μηλόξυδο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να στεγνώσουν οι φουσκάλες που έχουν ήδη σχηματιστεί. Αυτοί που πάσχουν από έρπη των γεννητικών οργάνων μπορούν να προετοιμάσουν ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και ένα φλιτζάνι νερό και να το τρίψουν πάνω στις φουσκάλες με μια καθαρή μπατονέτα. - Θεραπεία για μετά τον ήλιο
Λίγες ώρες στον ήλιο, είναι απαραίτητες για την καλή υγεία, αφού επιτρέπουν στο σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Το μηλόξυδο μπορεί να γίνει μια αποτελεσματική θεραπεία για μετά τον ήλιο σε περίπτωση που το έχετε παρακάνει. Τοποθετήστε ένα μπουκάλι μηλόξυδο στο ψυγείο στην απλή ψύξη. Απλώστε σε μια πετσέτα μηλόξυδο και στη συνέχεια ακουμπήστε το πάνω στο καμένο δέρμα. Εναλλακτικά μπορείτε να γεμίσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού με μηλόξυδο και να το απλώσετε απευθείας πάνω στο δέρμα.
Μηλόξυδο: Ένα από τα πιο οικονομικά φάρμακα στην ιστορία!
Πηγές: www.fumara.gr, www.proionta-tis-fisis.com
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω μηλόξυδο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.