Ποιοι ανέστρεψαν την στεφάνια νόσο

Ποιοι ανέστρεψαν την στεφάνια νόσο

Ο Ellsworth Wareham, MD, γνωστός για την μακροζωία του και για τη διακεκριμένη χειρουργική του σταδιοδρομία, που περιλάμβανε τις πρώτες ανοικτές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε πολλές χώρες, μας μιλάει για τους επιστήμονες που παρουσίασαν και απόδειξαν με έρευνες και κλινικές μελέτες επιστημόνων τι αναστρέφει την στεφάνια νόσο.

Ο Wareham, ένας από τους αποφοίτους χειρουργούς του 1942 του Πανεπιστημίου Loma Linda, κέρδισε παγκόσμια φήμη από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, ως η επιτομή του υγιούς ανθρώπου. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού National Geographic το 2008, ο Wareham περιέγραφε τον τρόπο ζωής του ως έναν συνδυασμό βίγκαν διατροφής, άσκησης, θετικής αντιμετώπισης της ζωής και πίστης στον Θεό, τα οποία ανέφερε ως λόγους για τη μακροζωία του. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για ένα άτομο να έχει ειρήνη στη ζωή του», δήλωνε ο Wareham στον Mehmet Oz το 2008. «Και το καταλαβαίνω από την πίστη σε μια αγάπη, μας φροντίζει ο Θεός, βλέπετε. Αν είναι υπεύθυνος για τη ζωή μου, γιατί να ανησυχώ; Θέλω να πω, φροντίζει για το σύμπαν, σίγουρα μπορεί να φροντίσει για μένα, οπότε δεν ανησυχώ».

Κατά τη διάρκεια της ιατρικής του καριέρας, ο Wareham πραγματοποίησε περισσότερες από 12.000 επεμβάσεις και συνέχισε να βοηθά και να παρακολουθεί νεότερους χειρουργούς μέχρι τα 95 του. Στα 100, συνέχισε να οδηγάει αυτοκίνητο και να κάνει κηπουρικές εργασίες. Έζησε στο σπίτι του στη Loma Linda, μια από τις Μπλε Ζώνες, με τη σύζυγό του Barbara. Η Joan Coggin, καρδιολόγος που βοήθησε τον Wareham σε πολλές επεμβάσεις, τον περιγράφει ως έναν ήρεμο και μεθοδικό άνθρωπο: «Ήταν πολύ ήρεμος, όλη την ώρα. Μερικές φορές οι χειρουργοί, υπό πίεση, εμφανίζουν συναισθήματα. [O Warem] ανεξάρτητα από το συνέβαινε έλεγε απλώς ‘πρέπει να κάνουμε αυτό και αυτό’ με ήπιο τόνο χωρίς υστερίες».

Ο Ellsworth Wareham γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1914 στην πόλη Avinger του Ανατολικού Τέξας. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά των γονιών του, κάθε ένα από τα οποία κατέληξε να εργάζεται σε κάποιο τομέα της Υγείας: Τρία αδέλφια έγιναν οδοντίατροι, δύο αδελφές νοσηλεύτριες, ενώ ο ένας έγινε φυσιοθεραπευτής. Σε μια συνέντευξή της το 2008, όταν ο Wareham ήταν 94, η σύζυγός του Barbara Wareham είχε δηλώσει πως δεν ανησυχεί καθόλου για το γεγονός ότι ο άντρας της δεν θέλει να αποσυρθεί: «Μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση και απλά λέω, ‘αφήστε τον ήσυχο, είναι χαρούμενος’. Δεν νομίζω ότι θα ήταν το ίδιο χαρούμενος απλά με το να κάθεται στο σπίτι». Το 2014, το Πανεπιστήμιο Loma Linda τίμησε τον Wareham με μια δεξίωση για τα 100α του γενέθλια και ίδρυσε ένα Ταμείο υπηρεσιών και εκπαίδευσης προς τιμή του, το Ellsworth E. Wareham Global Service and Education Fund. Οι επιζώντες περιελάμβαναν τη σύζυγό του Barbara, τα παιδιά του John, Martin, Robert και Julie, οκτώ εγγόνια και έξι δισέγγονα. Ο γιος του Scott προηγήθηκε του θανάτου του πατέρα του, το 2015.

Η μελέτη του Caldwell B. Esselstyn, Jr., MD για το πως αναστρέφεται η στεφανιαία νόσος με την διατροφή μέσω της φυτικής διατροφής

Ποιοι ανέστρεψαν την στεφάνια νόσο

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

3 σχόλια:

  1. μπράβο πολύ κάλο άρθρο, ευχαριστώ παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην υγεία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.