Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα μοντέλο ζωής με γνώμονα την αειφορία, την αυτάρκεια, το χαμηλό αποτύπωμα και την ποιότητα ζωής, διοργανώνουμε στα μέσα του Ιουνίου ένα δεκαήμερο αυτάρκειας στο αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα.
Οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του κτήματος, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες αλλά και εφαρμόζοντας νέες. Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να εξοικιωθούν με τη χρήση και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνολογίες και πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή.
Οι δραστηριότητες θα χωρίζονται σε:
Αυτές που θα γίνονται σε καθημερινή βάση με κυκλική συμμετοχή των ανθρώπων (όπως πχ η παρασκευή και συντήρηση της τροφής, είδη υγιεινής κλπ). Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να φτιάξουν μόνοι τους από το φούρνο που θα χρησιμοποιούν, μέχρι και την οδοντόκρεμα τους.
Αυτές στις οποίες θα συμμετέχει το σύνολο των ανθρώπων (όπως πχ η συλλογή βοτάνων, εγκατάσταση βιοαέριου κλπ.) και Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (ποδηλασία, πεζοπορία, κανώ, επίσκεψη σε λίμνες και καταράκτες της περιοχής)
Σε εφαρμοσμένο επίπεδο θα φτιάξουμε:
- Ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού με τέσσερα φίλτρα (αεροβικό, αναεροβικό, ενεργού άνθρακα και UV).
- Ένα σύστημα κάθετης βλάστησης (ενυδρειοπονείας) που θα καθαρίζει τα νερά της λίμνης μας.
- Ένα ενεργειακά αυτόνομο σπιτάκι, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές της φυσικής δόμησης, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, διαχείρησης νερού και ενέργειας.
- 'Ενα κοτέτσι που θα λειτουργεί παράλληλα και σαν χώρος παραγωγής κομπόστ από τα πουλερικά.
Θα χρησιμοποιήσουμε και θα μάθουμε για:
- Συσκευές μαγειρέματος χαμηλού αποτυπώματος (ηλιακοί φούρνοι, ξυλόφουρνοι, dutch ovens, rocket stoves, πυρομάχια).
- Κατασκευές επεξεργασίας και συντήρησης της τροφής (ηλιακά ξηραντήρια, καπνιστήρια, κελάρια).
- Διαχείρηση νερού (συλλογή ομβρίων και γκρί νερών, βιολογικοί καθαρισμοί, αποθήκευση).
- Ενέργεια (ανεμογεννήτριες, βιοαέριο, ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, πλυντήρια).
- Επεξεργασία, συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων (αποξήρανση, κονσέρβες, κομπόστες, τουρσιά, παστά, καπνιστά, ψωμιά, τυριά, ζυμαρικά).
- Καλλιέργειες (Εισαγωγή στην περμακουλτούρα, ενυδρειοπονία)
- Εδώδιμα μανιτάρια (παραγωγή, συλλογή, αποθήκευση, αποξήρανση, σάλτσες, τουρσιά).
- Βότανα (συλλογή, αποθήκευση, σκευάσματα).
- Είδη υγιεινής και καθαριστικά.
- Χρόνος: Από το απογευματάκι της Παρασκευής 19, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου.
- Τόπος: Το αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα Λάρισας.
- Εξοπλισμός: Για τις εξορμήσεις μας θα χρειαστούν αρβυλάκια, αδιάβροχο, παγούρι, σουγιά, σακίδιο πλάτης. Επίσης θα χρειαστούν υπνόσακοι και υποστρώματα (πιθανόν και σκηνές) για τον ύπνο στο αγρόκτημα.
- Διατροφή: Χορτοφαγική με βιολογικά προϊόντα στο μεγαλύτερο μέρος της.
Για πληροφορίες: Στείλτε μέηλ στο kostas@cob.gr ή καλέστε μας στο 6932568126.
Διαβάστε ακόμη:Χτίζοντας με cob (λάσπη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.