Σελίδες

Για να φυλάξης σταφύλια χωρίς να χαλάσουν

Για να φύλαξης σταφύλια χωρίς να χαλάσουν

Για να φύλαξης σταφύλια πολύ καιρό άσηπτα

Το κορύχι, το φρούτο (παλιά ποικιλία σταφυλιού) και άλλα σταφύλια, όμοια με αυτά που βαστάν γερά, δηλαδή που δεν σαπίζουν γλήγορα, αυτά μπορείς να τα φυλάξεις έως την άνοιξη.

Μάλιστα εγώ τα είδα στη Σκύρο πολλές χρονιές και τα έχουν έως να γίνουν τα νέα τον Αύγουστο και θαύμασα, γιατί φαίνονταν φρέσκα και ροδοκόκκινα, σαν να τα είχαν κόψει αυτήν την ώρα από το κλήμα και ερωτήσας κάποιον από αυτούς, να μου ερμηνεύσει τον τρόπον, μου απάντησε λέγοντας:

  • Κόψε τα σταφύλια την λίγωση του φεγγαριού, να μην είναι περισσά ώριμα, ουδέ πάλι άγουρα, αλλά να κρατούνε κάμποσο ακάμωτα.
  • Βάλε τα στον ήλιο επιδέξια απάνω σε φτέρη, ή κληματόφυλλα, ή άλλα χορτάρια να μην πληγωθούν και αφού μείνουν τέσσερεις ώρες, πάρε τα και καθάρισε τα, να μην έχουν σαπισμένες ρόγες, ή φύλλα από χορτάρια τίποτα και βούτηξε τα ένα προς ένα μέσα σε βρασμένη θάλασσα, ή αν δεν έχεις θάλασσα, ας είναι και νερό αλλά να έχει μέσα αλάτι γιατί η άλμη τα φυλάει και δεν τα τρώγουν τα σκουλήκια.
  • Αλλά πρόσεξε να μην μείνουν πολλή ώρα στο ζεστό νερό, μόνον ευθύς, να τα βγάνεις και βάλε τα σε άχυρα κρίθινα ή κρέμασέ τα στη στέγη του σπιτιού σου να μην αγγίζει το ένα με το άλλο.
  • Και κοσκίνιζε το σιτάρι εκεί από κάτω, να πηγαίνει η σκόνη στα σταφύλια, ότι αυτή έχει δύναμη εκ φύσεως και τα φυλάγει πολύ καιρό άσηπτα.
  • Και για να μην τα τρώγουν τα μελίσσια και άλλα ζωύφια, βάνε λίγο λάδι εις το στόμα σου και βρέχε τα, ή βάνε το στο θερμό όταν τα ζεματίζεις και τόσον χρήζει.

Αυτό κάνουν και με τα σύκα, τα κεράσια, τις σταφίδες, τα αχλάδια και άλλα φρούτα, αφού τα ξηράνουν στον ήλιο και τα ζεματίζουν με την θάλασσα και τα βάνουν σε μία καθαρή ψάθα, να στραγγίσουν λίγο.

Έπειτα τα φυλάγουν ακόμη ζεστά εις το πιθάρι, ή παραβούτι και τα πατούν δυνατά και αν είναι σύκα ζαχαρώνουν και γίνονται γλυκύτατα. Ομοίως κάμνουν και με τα δαμάσκηνα, τα μαράσκια και όλα τα φρούτα, όπου ξηραίνουν.

Πηγή: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμη:Αποξήρανσης φρούτων και λαχανικών στον ήλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ