Την 1η Αυγούστου 2018, ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας πήρε την απόφαση να διακόψει την παροχή των τεσσάρων κύριων φαρμάκων που δίδονταν σε άτομα που πάσχουν από νόσο του Αλτσχάιμερ (Ebixa, Aricept, Exelon και Reminyl).
Οι επαγγελματίες της υγείας στην Γαλλία επανειλημμένα έχουν τονίσει τη συνολική έλλειψη χρησιμότητας αυτών των φαρμάκων, παρόλο που κάθε χρόνο στη Γαλλία, διαγιγνώσκονται σχεδόν 225.000 νέες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.
Αυτή η απόφαση οδήγησε σε σημαντική οικονομική εξοικονόμηση από τη μία πλευρά, αλλά και μεγαλύτερη εστίαση σε μέχρι τότε περιθωριοποιημένες προσεγγίσεις φροντίδας, παρά τα συχνά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματά τους.
Θα ήθελα να πληροφορήσω για μια από αυτές τις στρατηγικές για προβλήματα Αλτσχάιμερ και των προβλημάτων μνήμης. Μια φυσική, μαγευτική και υπέροχη στρατηγική, η οποία βασίζεται στη μαγική δύναμη των... οσμών!
Γνωρίζετε άραγε τις δυνάμεις τους;
Ας μιλήσουμε λίγο για την μύτη μας με απλά λόγια...
Οι νευρώνες που μεταφέρουν τα οσφρητικά μηνύματα, φτάνουν στον εγκεφαλικό άξονα, το κέντρο των συναισθημάτων μας και τη μακροχρόνια μνήμη, προτού ακόμη αποσταλούν στην συνείδηση.
Η επιστήμη έχει επίσης βρει ότι τα γνωστά αρώματα διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου (που σχετίζεται με τη μάθηση) και ξυπνούν παλιές αναμνήσεις που μπορούν να ανιχνευθούν από την παιδική ηλικία.
Στον εγκέφαλό μας, οι μυρωδιές σχετίζονται με το συναισθηματικό πλαίσιο στο οποίο εντοπίστηκαν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αιθέρια έλαια παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον: δρουν ιδιαίτερα μέσω της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση, ο οποίος επίσης εμπλέκεται σε οσφρητικές λειτουργίες.
Αρκετά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας φροντίδας στο Παρίσι, εξετάζουν επί του παρόντος την επίδραση των αιθέριων ελαίων στις διαταραχές συμπεριφοράς και ύπνου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Αιθέρια έλαια όπως η Λεβάντα ή γνήσια, το γλυκό πορτοκάλι, η Λεβαντίνη η Σούπερ, το δεντρολίβάνο 1-8 cineole χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε αυτήν την προσέγγιση.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το Κέντρο Mémoire de Ressources et de Recherche (CMRR) μετρά την επίδραση των αιθέριων ελαίων στη βελτίωση της συμπεριφοράς, των κινητικών δεξιοτήτων και της γνωστικής λειτουργίας ασθενών ή ασθενών σε κίνδυνο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Northumbria (Newcastle, Αγγλία) έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου με 1-8 κινεόλη προάγει τις γνωστικές λειτουργίες μέσω της διάχυσης των πτητικών ενώσεων χάρη στη δράση της αντιχολινεστεράσης (μειώνει τη χολινεστεράση, υπεύθυνη αποικοδόμηση της ακετυλοχολίνης.) 1
Στην Ιαπωνία, ένα πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tottori μπορεί να διεγείρει ή να χαλαρώνει τους ασθενείς. Αυτή η επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 28 ηλικιωμένους με νόσο του Αλτσχάιμερ έδειξε ότι τα αιθέρια έλαια είχαν θετικό αντίκτυπο στις γνωστικές τους λειτουργίες:
«Το πρωί, μεταξύ 9 π.μ. και 11 π.μ., διάχυση του διεγερτικού μείγματος για ενίσχυση της συγκέντρωσης, της μνήμης και ανακούφιση της κατάθλιψης: Δεντρολίβανο 1-8 cineole (0,08 ml) και Λεμόνι (0,04 ml).
Το βράδυ, μεταξύ 7:30 μ.μ. και 9 μ.μ., διάχυση του καταπραϋντικού μείγματος για να ηρεμήσει τους ασθενείς και να προωθήσει τον ύπνο: Λεβαντίνη Σούπερ (0,04 ml) και γλυκό πορτοκάλι (0,04 ml).
Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και τα αιθέρια έλαια αύξησαν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. 2, 3
Για τον ειδικό Fabienne Millet, γιατρό φαρμακείου, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατμοσφαιρική διάχυση, ακόμη και σε περίπτωση απώλειας μυρωδιάς, επειδή υπάρχει πάντα διέλευση στο αίμα των αιθέριων ελαίων μέσω του ρινικού βλεννογόνου.
Εκτός από την ευεργετική επίδραση των οσμών, η ατμοσφαιρική διάχυση βοηθά στην τόνωση των γνωστικών λειτουργιών, στη διατήρηση ορόσημων, στην ηρεμία της ανησυχίας, στην προώθηση της συγκέντρωσης, στον ύπνο ή στην προσοχή. Βοηθά τον ασθενή αλλά και όλους τους φροντιστές που υπόκεινται σε σημαντικό στρες.
Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη και ότι τα αιθέρια έλαια που διαχέονται έχουν δράση στην νευρωνική ανανέωση στον ιππόκαμπο. 4
Η οσφρητική ως προτιμώμενη μέθοδος χρήσης δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο, είναι πρακτική και αποτελεσματική, αλλά και άλλες μέθοδοι χρήσης (διαδερμική, αρωματικό λουτρό) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά και ανάλογα με τα αιθέρια έλαια χρήσης.
Ανακαλύψτε ξανά την δύναμη της οσμής.
Το τμήμα νευρολογικής αποκατάστασης στο νοσοκομείο Raymond Poincaré στο Garches ήταν η πρώτη, το 2001, που εξερεύνησε την ιατρική δύναμη της οσμής. 5
Κατά τη διάρκεια εργαστηρίων "οσφρητικής", γνωστές, οικίες μυρωδιές - όπως φρέσκο γρασίδι, αμύγδαλα ή ένα απλό ακονισμένο μολύβι... χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραύμα ή κατάθλιψη και προκειμένου να ανακτήσουν σταδιακά τις χαμένες αισθήσεις.
Η εμπειρία ήταν τόσο ευεργετική που περίπου δέκα νοσοκομειακά τμήματα προσφέρουν πλέον εργαστήρια οσφρητικής.
«Η μυρωδιά», συνοψίζει ένας από τους ασθενείς, "είναι η ζωή". Όταν δεν μυρίζουμε, χάνουμε τη χαρά της ζωής.
Θεωρώ λοιπόν επείγον και αναγκαίο να αναπνέουμε, να μυρίζουμε, να ρουθουνίζουμε ... να ξαναγνωρίσουμε την αναγεννητικής δύναμης των μυρωδιών.
Αυτό υποστηρίζουν εξάλλου και οι επιστημονικές μελέτες:
Σε ένα τεύχος του περιοδικού Neuron, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι μυρωδιές, ιδίως οι ευχάριστες μυρωδιές, διεγείρουν τη μνήμη:
Έδειξαν σε μια ομάδα ενηλίκων μια σειρά εικόνων, κάθε μια με άρωμα. 6
Στη συνέχεια τους έδειξαν μια σειρά από φωτογραφίες, αυτή τη φορά άοσμες, και τους ζήτησαν να δείξουν ποιες είχαν δει στο παρελθόν.
Οι συμμετέχοντες είχαν πολύ καλύτερες αναμνήσεις για όλες τις εικόνες σε συνδυασμό με το άρωμα. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα όταν οι εικόνες συνδέονταν με ευχάριστες μυρωδιές.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κύρια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις μυρωδιές (ο φλοιός piriform) ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι βλέπουν αντικείμενα που είδαν αρχικά με μυρωδιές, όταν οι μυρωδιές δεν υπάρχουν πλέον και οι τα άτομα δεν είχαν προσπαθήσει να τα θυμούνται. 7
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε εκ νέου την δύναμη των αρωμάτων μέσα από τα πραγματικά αρώματα, αυτά που ενοχλούν και ξυπνούν τις αισθήσεις.
Μυρίζοντας τα λουλούδια σε πλήρη θέα, μπαίνοντας στο μυστήριο τους, αναπνέοντας τα φρούτα, μυρίζοντας τα λαχανικά (όταν τα τρώτε), τη γη, ανακαλύπτοντας τις μυρωδιές που σας προκαλούν ευχάριστες αναμνήσεις, είναι σαν να επαναφέρετε τις αισθήσεις σας στην καρδιά της ζωής.
Μυρίζω μέλι, κομμένο σιτάρι, υγρό γρασίδι, πλήρη και τραχιά μυρωδιά της σταθερής κοπριάς, μυρωδιά του ψωμιού που σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο, μυρωδιά του αρώματος του μωρού μου που έχει γίνει πλέον άντρας... Κλείνω τα μάτια μου και όμως τα βλέπω, τα μυρίζω, τα νιώθω.
Οι επιστήμονες έχουν δίκιο: είναι καλό για τη μνήμη, εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι εξαιρετικό για το ηθικό!
Πηγές:
- Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma. Ther Adv Psychopharmacol. 2012 Jun;2(3):103-13. doi: 10.1177/2045125312436573
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23983963/ - Int J Neurosci. 2003 Jan;113(1):15-38 Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. Revue de Phytothérapie Européenne, Mars-Avril 2013, 6-7
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12690999/ - Place de l’aromathérapie dans le traitement de la maladie d’Alzheimer. 2014. Martine jacquier-Garcia Docteur en médecine DU phytothérapie Université Paris XIII
- https://revelessence.com/alzheimer-etonnants-pouvoirs-huiles-essentielles/
- http://cew.asso.fr/page/ateliers-olfactifs
- Neuron. 2004 May 27;42(4):687-95. Remembrance of odors past: human olfactory cortex in cross-modal recognition memory. Gottfried JA1, Smith AP, Rugg MD, Dolan RJ.
- https://www.explora-sante.com/alzheimer-commence-dans-votre-nez/#sources
Πηγή: https://www.athinarom.gr
Διαβάστε ακόμη:Το άρωμα δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.