Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα μοντέλο ζωής με γνώμονα την αειφορία, την αυτάρκεια, το χαμηλό αποτύπωμα και την ποιότητα ζωής, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με το Φτιάχνω μόνος μου, στα τέλη του Οκτωβρίου βιωματικό εργαστήριο για όλα αυτά τα παραπάνω στο αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα.
Θεματολογία
- Συσκευές μαγειρέματος χαμηλού αποτυπώματος (ηλιακοί φούρνοι, ξυλόφουρνοι, dutch ovens, rocket stoves, πυρομάχια).
- Κατασκευές επεξεργασίας και συντήρησης της τροφής (ηλιακά ξηραντήρια, καπνιστήρια, κελάρια).
- Στέγαση (κατασκευές με φυσικά υλικά).
- Ενέργεια (ανεμογεννήτριες, βιοαέριο, ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, πλυντήρια).
- Επεξεργασία, συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων (αποξήρανση, κονσέρβες, κομπόστες, τουρσιά, παστά, καπνιστά, ψωμιά, τυριά, ζυμαρικά).
- Καλλιέργειες (φυσική καλλιέργεια, ενυδρειοπονία)
- Εδώδιμα μανιτάρια (συλλογή, αποθήκευση, αποξήρανση, σάλτσες, τουρσιά). Είναι και η εποχή τέλεια για να τα μαζέψουμε.
- Βότανα (συλλογή, αποθήκευση, σκευάσματα).
- Είδη υγιεινής και καθαριστικά.
Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα είναι βιωματικές και κάποιες μάλιστα καθετοποιημένες, από τη συλλογή δηλαδή των υλικών στο φυσικό περιβάλλον, μέχρι και την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Χρόνος: Από το πρωί της Πέμπτης 28, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου.
Τόπος: Το αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα Λάρισας.
Εξοπλισμός: Για τις εξορμήσεις μας θα χρειαστούν αρβυλάκια, αδιάβροχο, παγούρι, σουγιά, σακίδιο πλάτης. Επίσης θα χρειαστούν υπνόσακοι και υποστρώματα (πιθανόν και σκηνές) για τον ύπνο στο αγρόκτημα.
Διατροφή: Χορτοφαγική με βιολογικά προϊόντα που ελπίζουμε να τη συμπληρώσουμε και με τροφές που θα συλλέξουμε στην ύπαιθρο.
Για πληροφορίες: Στείλτε μέηλ στο costas@cob.gr ή καλέστε μας στο 6932568126.
Πηγή: https://cob.gr/
Διαβάστε ακόμη:Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.