Σελίδες

Το άρωμα μέντας βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα, Αλτσχάιμερ

Το άρωμα μέντας βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα

Ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ: Από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΝΑΒΑΡΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισπνοή μενθόλης ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες και ρυθμίζει την ανοσία στα μοντέλα της νόσου του Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας ενδεχομένως νέες θεραπείες που βασίζονται στο άρωμα για νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η έκθεση σε ένα συγκεκριμένο άρωμα μέντας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε ζώα που επηρεάζονται από αυτή τη νευροεκφυλιστική διαταραχή. Αυτό ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν την οσφρητική διέγερση και την εκπαίδευση ως μέθοδο για την καταπολέμηση ή την ανακούφιση των επιπτώσεων του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cima της Ναβάρα στην Ισπανία απέδειξαν μέσω πειραμάτων σε ζωικά μοντέλα της νόσου του Αλτσχάιμερ ότι η εισπνοή μενθόλης ενισχύει τη γνωστική απόδοση. Η έρευνά τους έδειξε ότι η συχνή, σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία μπορεί να προσαρμόσει την ανοσολογική απόκριση και να αποτρέψει την τυπική γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με αυτή τη νευροεκφυλιστική διαταραχή.

Στην εξέτασή τους για το πώς λειτουργεί η μενθόλη, οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση των επιπέδων ιντερλευκίνης-1-βήτα (IL-1b) όταν ανιχνεύθηκε το άρωμα. Η IL-1b είναι μια βασική πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη φλεγμονώδη απόκριση. Επιπλέον, όταν χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη διαχείριση ορισμένων αυτοάνοσων καταστάσεων για την καταστολή αυτής της πρωτεΐνης, οδήγησε επίσης σε βελτιωμένες γνωστικές δεξιότητες στα προσβεβλημένα ποντίκια.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα των οσμών και των ανοσορυθμιστών ως θεραπευτικών παραγόντων. Επιπλέον, ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη θεραπειών που βασίζονται στην τόνωση και την εκπαίδευση του οσφρητικού συστήματος για την πρόληψη ή την ανακούφιση των επιπτώσεων του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Frontiers in Immunology δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης στο τελευταίο της τεύχος.

Σύνδεση εγκεφάλου, όσφρησης και ανοσοποιητικού συστήματος

Η λειτουργική ισορροπία του εγκεφάλου εξαρτάται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων τύπων νευρικών κυττάρων, ανοσοκυττάρων και νευρικών βλαστοκυττάρων. Σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων, αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις ανοσοτροποποιητικές και νευρολογικές επιδράσεις των οσμών. Άλλες προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της απώλειας της όσφρησης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Έχουμε επικεντρωθεί στον ρόλο του οσφρητικού συστήματος στο ανοσοποιητικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβεβαιώσαμε ότι η μενθόλη είναι μια ανοσοδιεγερτική οσμή σε ζωικά μοντέλα. Αλλά, παραδόξως, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική έκπτωση στα ποντίκια με Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον, βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα υγιών νεαρών ποντικών», λέει ο Δρ Juan José Lasarte, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στη Cima και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Ένα άλλο αποτέλεσμα που σημειώθηκε από τους ερευνητές είναι ότι «ο αποκλεισμός της δραστηριότητας των ρυθμιστικών κυττάρων Τ, ενός τύπου ανοσοκατασταλτικών κυττάρων, βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των ποντικών με νόσο Αλτσχάιμερ και επίσης προκάλεσε σαφές όφελος στη γνωστική ικανότητα υγιών νεαρών ποντικών», εξηγεί η Δρ. Ana García-Osta-Osta. - συγγραφέας αυτού του έργου. «Τόσο η έκθεση σε μενθόλη όσο και ο αποκλεισμός των κυττάρων Treg προκάλεσαν μείωση της IL-1b, μιας πρωτεΐνης που θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη γνωστική έκπτωση που παρατηρήθηκε σε αυτά τα μοντέλα. Επιπλέον, ο ειδικός αποκλεισμός αυτής της πρωτεΐνης με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα υγιών ποντικών και ποντικών με Αλτσχάιμερ».

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, του κεντρικού νευρικού συστήματος και της όσφρησης, καθώς τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι οσμές και οι ανοσορυθμιστές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ». και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα», επισημαίνει η Δρ Noelia Casares, επίσης ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας και πρώτη συγγραφέας του άρθρου.

Παραπομπή: «Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε μοντέλα ποντικιών άγριου τύπου και νόσου Αλτσχάιμερ από τις ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες της εισπνοής μενθόλης ή από την εξάντληση των ρυθμιστικών κυττάρων Τ» από τους Noelia Casares, María Alfaro, Mar Cuadrado-Tejedor, Aritz, Florísa Marte-aos, tas-Cejudo, Joaquín Fernández-Irigoyen, Enrique Santamaría, Ana García-Osta και Juan José Lasarte, 27 Απριλίου 2023, Frontiers in Immunology.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2023.1130044/full

Η κυβέρνηση της Ναβάρα και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας χρηματοδότησαν αυτό το έργο. Αποτελεί μέρος του Instituto de Investigación Santiaria de Navarra (IdiSNA). Αποτελεί επίσης μέρος του έργου INNOLFACT, μιας πολυκεντρικής κοινοπραξίας που συντονίζεται από τον Δρ Enrique Santamaría, ερευνητή της Navarrabiomed. Αυτή η κοινοπραξία στοχεύει να μελετήσει την οσφρητική λειτουργία στη γήρανση και να αναπτύξει νέες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πηγή: https://scitechdaily.com

Διαβάστε ακόμη:Το άρωμα δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ