Για τον άνθρωπο που τρέφεται μόνο με καρπούς δεν γεννιέται αυτό το ζήτημα. Μπορεί να τρώει χωρίς κανένα περιορισμό, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι όση ποσότητα θέλει. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης καθορίζει τον χρόνο πού πρέπει να τρώει.
Παρατηρείστε κάθε φορά που τρώτε φρούτα τι συμβαίνει. Στην αρχή τα τρώγετε με εξαιρετική ευχαρίστηση. Όσο περισσότερο γεμίζει το στομάχι, τόσο πιο πολύ ελαττώνεται η όρεξη και τέλος νιώθετε αποστροφή προς το φαγητό.
Έπειτα από κάμποση ώρα ξαναπεινάτε κι αρχίζετε να τρώτε τα ίδια φρούτα με ευχαρίστηση, ενώ είχατε πιστέψει προηγουμένως ότι δεν θα θελήστε να ξανα φάτε από αυτά σε ολόκληρη τη ζωή σας.
Το ίδιο δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις πού τρώει ο άνθρωπος μαγειρεμένη τροφή, γιατί δεν υπάρχει ο έλεγχος του ενστίκτου. Άμεση συνέπεια είναι να φορτώνουν το στομάχι τους με μεγαλύτερη από όση χρειάζεται ποσότητα τροφής και τότε εκδηλώνεται δυσπεψία. Επιβάλλεται επομένως με τη λογική και την έρευνα να καθορίζει κανένας την ποσότητα της τροφής, την ποιότητα, τον τρόπο της παρασκευής (μαγείρεμα κ.λ.), την κατανομή στο διάστημα της ημέρας και τον κατάλληλο συνδυασμό.
Εκείνο πού είναι εξαιρετικά ωφέλιμο είναι η συχνή εφαρμογή ολιγόωρης νηστείας, γιατί παρέχεται με αυτήν η ευκαιρία στον οργανισμό να απαλλάσσεται από τα υπολείμματα της αφύσικης τροφής. Δυστυχώς λίγοι μπορούν να εκτιμήσουν την ωφελιμότητα της ολιγόωρης νηστείας, ενώ οι πολλοί φοβούνται να την εφαρμόσουν, γιατί νομίζουν ότι αν μείνουν λίγες ώρες νηστικοί θα πεθάνουν, όπως σταματούν και τα μοτέρ μόλις τελειώσει η βενζίνη.
Αλλά ο οργανισμός του ανθρώπου δεν είναι μία μηχανή σαν τις συνηθισμένες, γιατί έχει τη θαυμαστή ικανότητα που λέγεται «ικανότητα προσαρμογής». Χάρη σε αυτήν εξακολουθούν όλες οι λειτουργίες και στην περίπτωση πού δεν υπάρχει στο στομάχι τροφή. Στο διάστημα αυτό αντλεί τη θερμαντική δύναμη από τα αποθέματά του.
Το κυριότερο από αυτά είναι το λίπος πού υπάρχει υπό το δέρμα και γύρω από τα νεφρά. Αυτό είναι αρκετό όχι μόνο για τον εφοδιασμό του οργανισμού στο ολιγόωρο διάστημα, πού θα μείνει νηστικός, αλλά και ολόκληρες εβδομάδες. Επέζησαν άνθρωποι που είχαν μείνει τελείως νηστικοί επί 30 και 40 ακόμα ήμερες.
Υπήρξαν άνθρωποι που έμειναν νηστικοί εθελουσίως επί 40 - 50 ήμερες για να πειραματισθούν πάνω στις αντιδράσεις του οργανισμού τους οι ερευνητές. Το ελατήριο για αυτούς ήταν η αδρή χρηματική αμοιβή. Οι πιο ανθεκτικοί από αυτούς ήταν δύο Ιταλοί (Nitti et Luogi).
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο του Τηλέμαχου Ευθυμιάδη: "Τί να Τρώτε - Πώς να Μαγειρεύετε"
Διαβάστε ακόμη:Υγεία και αυτοφαγία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.